Pazarlama, pazar araştırması ve reklamcılık dahil olmak üzere ürün veya hizmetlerin tanıtımını ve satışını yapma eylemidir. Pazarlama özellikle bu alanda çalışan kişiler tarafından tanımı zor yapılabilen bir terimdir. Buna ek olarak söz konusu tanımın içerisini doldurabilmek çok kolay değildir.
Örneğin, satış kısmı zaten satışın genel tanımıyla birebir örtüşmektedir. Reklamcılık kelimesi ise birçok farklı faaliyetin işin içine girmesi anlamına gelmektedir. Nitekim daha detaylı ve derin baktığınız zaman pazarlamanın reklam ve satışla büyük ölçüde örtüştüğünü görebilirsiniz.
Başlangıçta pazarlamanın ürün geliştirme ve ürün satış aşamalarında neden gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Bu çok doğal olsa bile biraz daha düşünmeye başlayınca sorunuzun cevabını bulmuş olursunuz. Pazarlamacılar aslında sizin müşterilerinize en yakın olarak gördüğünüz kişilerdir.
Pazarlamacılar sürekli olarak tüketicileri araştırmakta ve analiz etmektedirler. Odak grupları oluşturmakta, tüketicileri anketlerle buluşturmakta, onların satın alım davranışlarını incelemekte ve tüm bunları şu soru dahilinde gerçekleştirmektedirler: “Tüketici söz konusu işle nerede, ne zaman ve nasıl iletişim kurmak istemektedir?”
İçindekiler
Pazarlamanın Tanımı
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Modern pazarlama insanların bir ürünü onaylamak için basılı medyadan çok daha fazlasını kullanmaya başladığı 1950 yıllarında başlamıştır. Televizyonlar insanların evine ulaşmaya başladığında pazarlamacılar tüm kampanyaları birden fazla platformda yürütebilmeye başladı. Son 70 yılda ise pazarlamacılar çok daha önemli hale geldi. Çünkü şirketler satış başarısını en iyi hale getirmek için tüketicilere ulaşmanın en iyi yolunu bulmak istemektedirler.
Pazarlamanın Türleri
Pazarlama kampanyalarınız daha çok müşterilerinizin vakit geçirdiği alanlarla ilgilidir. Pazar araştırması gerçekleştirip ne tür bir pazarlama türüne ihtiyaç duyduğunuzu bulmak size bağlıdır. Bugün geçerli ve kullanılmakta olan pazarlama türleri ise şu şekildedir:
Geleneksel Pazarlama
Geleneksel pazarlama, internetin yükselişinden önce var olan çevrimdışı kanallarda marka tanıtımı anlamına gelir. Reklam panolarını, el ilanlarını ve radyo spotlarını düşünün.
Bilgi o kadar kolay erişilebilir ve hazır olmadığından, geleneksel pazarlamanın çoğu basılı, televizyon reklamları ve reklam panoları gibi dışa dönük taktiklere dayanıyordu.
Outbound Marketing
Giden pazarlama, soğuk arama, satın alınan listelere e-posta patlamaları ve basılı reklamlar gibi müdahaleci tanıtım anlamına gelir.
Bu pazarlama yöntemine “giden” denir, çünkü tüketici ilgisinden bağımsız olarak ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında farkındalık yaratmak için tüketicilere bir mesaj iletmeyi içerir.
Inbound Marketing
Inbound marketin yani gelen pazarlama, müşterileri kesintiye uğratmak yerine cezbetmeye odaklanır. Tüketiciler, kendi alıcılarının yolculuğunda ilerledikçe çevrimiçi araştırma yapma yetkisine sahip olduklarından, gelen pazarlama taktiklerinin çoğu dijital pazarlama kapsamına girer.
İnternet Pazarlamacılığı
Bu fikir işletmenizin internet ortamında varlık sahibi olmasını ve bunun üzerinden çalışmalar gerçekleştirmesini gerekli kılmaktadır.
Arama Motoru Optimizasyonu – SEO
Kısaca SEO olarak bilinen bu pazarlama türü site içeriğini optimize edip arama motoru sonuç sayfasında yer edinmeyi kapsamaktadır. Pazarlamacılar tarafından arama yapan kullanıcıları yakalamak için kullanılmaktadır.
Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamanın tam tersidir ve kitlelere yeni yollarla ulaşmak için geleneksel olarak var olmayan teknolojiden yararlanır. Bu pazarlama türü, çevrimiçi olarak yaşayan tüm pazarlama çabalarını kapsar.
İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve web siteleri gibi dijital kanallardan yararlanır.
Blog Pazarlamacılığı
Blog sayfalarının sadece yazarlara özgü bir yer olarak görüldüğü günler geride kaldı. Markalar artık blog yazıları paylaşarak sektörleri hakkında bilgi vermekte potansiyel müşterilere aradıkları bilgileri sunmaktadırlar.
Sosyal Medya Pazarlamacılığı
İşletmeler Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, Linkedin ve buna benzer sosyal medyaları kullanarak zaman içerisinde hedef kitlelerine yönelik görünürlüğü artırmaktadırlar.
Basılı Pazarlamacılık
Gazeteler ve dergiler kimlerin abone olduğunu anlamak için daha iyi imkanlara sahip olduktan sonra işletmeler makalelere, fotoğraflara ve müşterilerin okuyabileceği türden benzer içeriklerin yayınlanmasına aracılık etmeye başlamışlardır.
Arama Motoru Pazarlamacılığı
Bu pazarlama çalışması SEO çalışmalarından biraz daha farklıdır. İşletmeler arama motorlarına belirli bir miktar ödeme yaparak indekste yer alma şansına sahiptirler. Daha çok tıklama başına ödeme olarak bilinmektedir.
Video Pazarlamacılığı
Bir dönem sadece reklamlar vardı ancak pazarlamacılar artık müşterileri eğlendirebilecek ve onları eğitebilecek türden videolar oluşturmaya ve yayınlamaya bütçe ayırmaktadırlar.
Email Pazarlama
E-posta pazarlaması, potansiyel müşterilere ve müşterilere e-posta göndermenin son derece etkili dijital pazarlama stratejisidir. Etkili pazarlama e-postaları, potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürür ve tek seferlik alıcıları sadık hayranlara dönüştürür.
Kişisel Pazarlama
Kişisel pazarlama, bireylerin kariyerlerini ilerletmek için imajlarını ve itibarlarını geliştirmelerine yardımcı olur. Kişisel pazarlama, teklifleri, fiyatı, yeri ve kendinizin tanıtımını içerir.
Marka Pazarlama
Marka pazarlama, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi genel markanızı öne çıkaracak şekilde tanıtır. Marka pazarlama stratejisi, markanızı tanıtmak ve onu görünür ve iyi bilinir kılmak için seçtiğiniz genel yaklaşımdır. Ancak markanızı pazarlarken, taklit edilmenin önüne geçmek ve yasal koruma sağlamak için markanızın koruma süreçlerini tamamlamanız gerekmektedir.
Pazarlama ve Reklamcılık
Pazarlama bir tekerlek ise reklam bu tekerlekteki parmaklıktan başka bir şey değildir.
Pazarlama, ürün geliştirme, pazar araştırması, ürün dağıtımı, satış stratejisi, halkla ilişkiler ve müşteri desteği gerektiren bir iştir. Pazarlama, bir işletmenin satış yolculuğunun tüm aşamasında gereklidir. Buna ek olarak pazarlama, hedef kitleyi tanımlamak, iletişim kurmak, onların sesini yükseltmek ve zaman içinde marka sadakati oluşturmak için sayısız platformda ve noktada kullanılabilmektedir.
Diğer taraftan, reklamcılık, pazarlamanın yalnızca bir bileşenidir. Yukarıda belirtilen daha bütünsel hedeflerin bir parçası olarak bir ürün veya hizmetin bilinirliğini yaymak için gerçekleştirilen bir stratejik çabadır. Basitçe ifade etmek gerekirse pazarlamacıların bir ürünü satmak için kullandıkları tek yöntem reklamcılık değildir.
Örneğin, bir işletme yepyeni bir ürün ortaya koymak istemektedir. Bu ürünü müşteri tabanına tanıtmak için bir kampanya oluşturulacaktır. Bu şirketin tercih ettiği kanallar Facebook, Instagram, Google ve şirketin kendi sitesidir. Tüm bu alanları her üç ayda bir çeşitli kampanyalarını desteklemek ve bu kampanyalarla potansiyel satış elde etmek için kullanmaktadır.
Aynı şirket yeni ürünü yayınlamak için sitesine indirilebilir bir ürün rehberi koymuştur. Yeni ürünün gösteren Instagram videoları paylaşmıştır ve Google’da trafiği yeni ürün sayfasına çekmek için bir dizi sponsorlu arama sonucu yatırımı yapmıştır.
Bu şirketin yaptığı çalışmalardan hangisinin reklamcılık hangisinin pazarlama olduğunu anlayabiliyor musunuz? Cevap aslında çok basit. Instagram ve Google’da yapılan çalışmalar reklamcılıktır. Instagram her ne kadar bir reklam kanalı olmasa bile markalaşma için bu açıdan değerlendirilmektedir. Bu örnekte Google ise net bir reklam platformu olarak kullanılmaktadır.
Peki pazarlama bu işin neresinde yer almaktadır? Çalışmaların tamamı pazarlama sürecidir. Instagram, Google ve internet sitesinin bir araya getirilmiş olması müşteri odaklı bir adım ve aynı zamanda üç bileşenli bir pazarlama kampanyasıdır. Bir şirketi kâra geçirmek için pazarlama olmazsa olmazdır fakat bununla birlikte ‘Değer Zinciri Kavramı‘nı eğer şirketinize uyarlarsanız hedeflediğiniz rakip markaların konumlarına hızlıca ulaşırsınız.
Pazarlamanın 4 P’si
1960 yılında E. Jerome McCarthy bir fikirle ortaya çıkmıştır. Pazarlamanın 4 P’si olarak bilinen bu fikir şunları içermektedir: product (ürün), price (fiyat), place (yer) ve promotion (tutundurma). Bu 4 P pazarlamanın işletme ile olan etkileşim durumunu göstermektedir.
Ürün
Bir işletme satışını yapmak için bir ürün fikri ortaya çıkarmış olsun. Bir sonraki adım hiçbir şey yapmadan beklemek değildir. Böyle olursa herhangi bir satış yapamazsınız.
Bunun yerine pazarlama ekibinizin pazar araştırması yapması ve belirli kritik sorulara cevap bulması gerekmektedir. Hedef kitleniz nedir? Pazar bu ürün için uygun mu? Hangi mesajlar ürün satışlarını yükseltir? Bu mesajlar hangi platformda iletilmelidir? Ürün geliştiricileri ürünü daha başarılı olması için neler yapabilir? Ürünün odak grubu nedir? Odak grubunun soruları ve beklentileri nelerdir?
Pazarlamacılar bu sorulara verilen cevapları kullanarak ürüne yönelik talebi anlamaktadır. Buna ek olarak odak grupları veya anket katılımcıları ile ürün kalitesinin geliştirilmesini sağlamaktadır.
Fiyat
Pazarlama ekibiniz rakiplerinizin ürün fiyatlarını kontrol edecek veya odak gruplarını ve anketleri kullanarak ideal müşterilerin bu ürüne ne kadar ödeme yapabileceğini öğrenecektir. Eğer fiyat çok yüksekse müşteri tabanında kayıp yaşayabilirsiniz. Eğer fiyat çok düşükse kazanmanız gerekenden daha azını kazanırsınız. Pazarlamacılar sektör araştırması ve müşteri analiz yoluyla fiyatın en iyi seviyede olmasını sağlamaktadırlar.
Yer
Pazarlama departmanının işletmenin müşterilerini analiz edip inceleyerek ürünlerin nerede ve nasıl satılacağını anlaması gerekmektedir. Belki bir e-ticaret sitesi tek başına yeterli olacak ve fiziksel bir konumdan daha iyi performans gösterebilecektir. Belki ürün satışı için uygun olan platformların bulunması çok daha doğru olabilecektir. Tüm bunlar pazarlamacıların araştırmaları sonrasında tespit edilebilmektedir.
Tutundurma
Tutundurma, tüm online veya basılı reklamcılık faaliyetleri, etkinlikler veya indirimler gibi satış bilinci oluşturmak ve ürüne ilgiyi artırmak için yapılan girişimlerdir. Bu süreç dâhilinde halkla ilişkiler kampanyaları, reklamlar veya sosyal medya tanıtımları gibi faaliyetlerle karşılaşabilirsiniz.
Pazarlama bir işletmenin tüm alanlarına dokunabilmektedir. Pazarlama çalışmalarını anlamak ve onları işletmenizin başarısı ve verimliliği için kullanmanız son derece önemlidir.
Mükemmel bir anlatım. Teşekkürler.
Çok teşekkürler Arda Bey. Faydalı olduysa ne mutlu bana.
Bir yol gösterici gibi pazarlamayı öğrenme bakımından harika bir yazı tekrar tekrar okunası çok teşekkürler değerli bilgiler için
Çok çok teşekkür ederim çok kibarsınız. Faydalı olması dileğiyle.
harika detaylar, teşekkürler
Çok teşekkür ederim, faydalı olması dileğiyle.
İyi bir satış menüdeki en yüksek fiyatlı hamburgeri müşteriye satmaktır. Pazarlama ise mantar sevmeyen birisine mantarlı hamburger satmaktır.
Merhabalar, kıymetli yorumun için teşekkür ederim. Bir noktayı tekrar düzeltmek isterim. Aslında pazarlama ile satış kavramları çok karıştırılır. Pazarlama demek aslında satış yapmak demek değildir. Pazarlama aslında markalaşma çalışmalarının temel lokomotifidir. Bu yüzden mantar sevemeyen birine, mantarı sevmediği halde sırf arkadaşları oradan aldığı lezzeti güzel bulduğunu söylediğinde o sevemese bile o mekanı başkalarına önertmektir. Aynı zamanda pazarlama, bir deneyimdir. Pazarlama, marka kurum kültürü, marka stratejisi eşliğinde kendine özgü bir yaklaşım stratejisi geliştirmesi ile mümkündür. Yani farklılaşarak… 🙂
Pazarlama ile Reklam çok farklıdır. Reklam Satış yönetiminin bir unsurudur ve satışları arttırmak için yapılır.
Çok güzel özetlediniz Serkan Bey, keşke herkes anlasa 🙂