Pazar analizinin en önemli katkısı şüphesiz müşterinizi, sektörünüzü, rakiplerinizi anlamak, iş dünyasında başarının ilk önemli adımlarından biridir diyebiliriz. Pazar analizi zaman alan bir süreç olabilir, ancak başarı için bu çok gereklidir.
Derin bir konu olduğu için hemen geçelim derim çünkü bayağı uzun bir içerik şimdiden söyleyeyim. 😉
Tam geçmeden Claude Hopkins’in yazdığı 90 yıl öncesinden şu metne bir kulak verelim mi? Ne dersiniz?
“Kişi (pazarlamacı) bir yol bulmalı ve ötekilerin tümünü safdışı bırakan öneriyi yapmalıdır. Kalitede, hizmette ya da koşullarda avantajlar sunmalı veya başkalarının ihmal ettiği gerçekleri sayarak görünüşte bir avantaj yaratmalıdır. Bir adın ya da markanın bağırarak ilan edilmesi yeterli değildir. İnsanların başkalarından değil sizden satın almasını istemek işin doğasına aykırıdır. İnsan rakibini, ötekilerin neler önerdiğini, insanların ne istediğini bilmelidir. Avantajların kendi tarafında olduğundan emin olmadan insanın bir savaş riskine girmesi aptallıktır. Parasını dikkatli harcayan insanlar uzun süre aldatılamaz. İnsanları nasıl yanınızda tutacağınızı kesinlikle görmeden, onları yanınıza çekmek için para harcamayın. Ellerindeki kuruşları hesaplayan insanların zekasını ve sahip oldukları bilgileri küçümsemeyin.”
(Claude Hopkins; Reklamcılık Yaşantım ve Bilimsel Reklamcılık;YKY;sy:66)
Claude Hopkins’in dediği gibi “İnsan rakibini, ötekilerin neler önerdiğini, insanların ne istediğini bilmelidir”. Bunu ise dışsal analiz ile yapabiliriz. Dışsal analiz 4 boyutta gerçekleştirilir;
İçindekiler
Dışsal Analiz Çeşitleri
Müşteri Analizi
Rakip Analizi
Pazar/Sektör Analizi
Çevre Analizi
Şu an üzerinden duracağımız konu “Pazar/Sektör Analizi” hadi o zaman başlayalım.
Pazar Analizi Nedir?
Pazar analizi, bir sektördeki bir pazarın kapsamlı bir değerlendirmesidir. Bu analizle, pazarınızın hacim ve değerini, potansiyel müşteri segmentlerini, satın alma modellerini, rekabet ve diğer önemli faktörler gibi dinamiklerini inceleyeceğiz
Potansiyel müşterilerinizi ve pazar koşullarınızı gerçekten iyi anlarsanız, uygun bir ürün veya hizmet geliştirme şansınızı görebilirisiniz. Ayrıca, pazar analizi sizi rakiplerinizden tam olarak neyin farklı kıldığı konusunda net bilgi sahibi olmanızı sağlar ve bu da kalabalık pazarda öne çıkma şansınızı kolaylıkla arttırabilir. Kısacası ister yeni girişim başlatıyor olun, ister yeni bir ürün tanıtın veya küçük işletmenizi büyütün işin en başında pazar analizini mutlaka yapın.
Kapsamlı bir pazarlama analizi aşağıdaki soruları mutlaka yanıtlamalıdır:
- Başlıca rakiplerim kimler?
- Potansiyel müşterilerim kimler?
- Müşterilerimin satın alma alışkanlıkları nelerdir?
- Hedef pazarım ne kadar büyük?
- Müşteriler ürünüm için ne kadar ödemeye hazırlar?
- Rakiplerimin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? ve daha fazlası…
Pazar analizinin en önemli kısmı, pazarlamanız için güncel bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmaktır. Düzenli analizler yapıyorsanız, işinize birçok yönden fayda sağlayabilirsiniz.
Pazarlama Analizi Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Pazarlama analizi, riski azaltabilir, ortaya çıkan eğilimleri belirleyebilir ve proje gelirine yardımcı olabilir. İşletmenizin çeşitli aşamalarında bir pazarlama analizi kullanabilirsiniz. Hatta pazardaki önemli değişikliklerden haberdar olmak için her yıl bir pazarlama analizi yapmalısınız.
Pazar analizi yürütmenin diğer bazı önemli faydaları:
Pazarlama optimizasyonu sağlar
Pazarlama analizin en kullanışlı olduğu yerdir. Düzenli analiz, devam eden pazarlama çabalarınız hakkında bilgi verebilir ve pazarlamanızın hangi yönlerinin işe yaradığını ve sektörünüzdeki diğer şirketlere kıyasla hangilerinin daha iyi performans gösterdiğini size gösterebilir.
Hatalardan korur ve hataların önüne geçer
Pazarlama analitiği, işletmenizin geçmişteki hatalarını veya sektördeki anormallikleri açıklayabilir. Örneğin, derinlemesine analitik, belirli bir ürünün satışını neyin etkilediğini veya belirli bir metriğin neden bu şekilde performans gösterdiğini açıklayabilir. Bu hataları tekrar yapmaktan veya benzer anormallikler yaşamaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir, çünkü neyin yanlış gittiğini analiz edip açıklayabilecek verileri gösterecektir.
Değerlendirme kriterleri çıkarır
İşletmenizin başarısını saf sayılar dışında ölçmek zor olabilir. Bir pazar analizi, şirketinizi ve sektörünüzdeki diğer şirketlere kıyasla ne kadar iyi durumda olduğunuzu değerlendirebileceğiniz karşılaştırma ölçütlerini çıkarmanızı sağlar.
Gelir öngörüsü oluşturur
Hedef pazarınızdaki gelecekteki verileri, özellikleri ve eğilimleri yansıttığı için çoğu pazarlama analizinin önemli bir bileşenidir. Bu size, bekleyebileceğiniz kârlar hakkında bir fikir vererek, iş planınızı ve bütçenizi buna göre ayarlamanıza olanak tanır.
Yükselen trendleri görmenizi sağlar
Önde olmak, genellikle yeni bir fırsatı veya trendi ilk fark eden olmakla ilgilidir ve endüstri trendlerini takip etmek için bir pazarlama analizi kullanmak, kendinizi bu bilgilerden yararlanmak için konumlandırmanın harika bir yoludur.
Hedeflenen ürünler veya hizmetleri çıkarmanızı sağlar
Müşterilerinizin sizden ne beklediklerini sağlam bir şekilde kavradığınızda hizmet vermek çok daha kolay olacaktır. Müşterilerinizin kim olduğunu bildiğinizde, bu bilgileri işletmenizin tekliflerini müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre uyarlamak için kullanabilirsiniz.
Riskleri azaltır
İşinizdeki riskleri azaltabilir, çünkü pazar eğilimlerini, sektörünüzdeki ana oyuncuları ve başarılı olmak için nelerin gerektiğini ve bunların tümü iş kararlarınızı bilgilendirecektir. İşletmenizi daha fazla korumanıza yardımcı olmak için, bir işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirleyen bir ayrıca SWOT analizi yapabilirsiniz.
Geldik en merak edilen soruya… 😎
Pazar Analizi Nasıl Yapılır?
Bir pazarlama analizi yapmak karmaşık bir süreç değildir ama, çok fazla özel araştırma gerektirir, bu nedenle sürece önemli ölçüde zaman ayırmaya hazır olun derim.
Şimdi bu aşamaları 7 adımda inceleyelim:
1. Amacınızı Belirleyin
Rekabetinizi ölçmek veya yeni bir pazarı anlamak gibi bir pazar analizi yapmanızın birçok nedeni olabilir. Nedeniniz ne olursa olsun, süreç boyunca sizi yolda tutmak için neyi amaç edineceğinizi belirlemek önemlidir.
Gelecekte olabilecek riskleri azaltmak için geçmiş sorunlara bakabilirsiniz. Gelecekte ne yapmaya devam etmeniz gerektiğini görmek için geçmiş başarıları analiz edebilirsiniz. Herhangi bir pazar araştırmasına başlamadan önce, analizin iç veya dış amaçlara yönelik olup olmadığını belirleyin.
2. Sektörün Durumunu Araştırın
Sektörünüzün mevcut durumunun ayrıntılı bir şekilde belirleyin. Sektörün boyut, trendler ve öngörülen büyüme gibi metrikleri kullanarak nereye gittiğini ekleyin. Daha da önemlisi, gelecekte ürünleriniz için daha fazla talep olup olmayacağını ve sektörün ne kadar rekabetçi olabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, kendi pazarınızdaki rekabet avantajınızı bulmanıza yardımcı olmak için karşılaştırmalı bir pazar analizi de yapabilirsiniz.
Örneğin; bir matbaanız var ise geçiş yapılan bir e-fatura durumu sizi mutlaka etkilemiştir. Peki şimdi sektörünüzün ağırlık verdiği noktalar neler?
3. Hedef Kitlenizi Belirleyin
“Hocam öyle bir fikrim ve/veya ürünüm var ki 7’den 70’e herkese hitap ediyor, çok para kazanacağız.” evet evet ben bunları duydum. 😞 Herkes sizin müşteriniz olmayacak ve herkesin ürününüzle ilgilenmesini sağlamaya çalışmak kesinlikle zaman kaybıdır. Bunun yerine, bir hedef pazar analizi kullanarak ürününüzü en çok kimin isteyeceğine karar verin ve çabalarınızı oraya odaklayın. Aşağıdaki gibi faktörlere bakarak pazar büyüklüğünüzü, müşterilerinizin kim olduğunu, nereden geldiklerini ve satın alma kararlarını nelerin etkileyebileceğini anlamalısınız.
- Yaş
- Cinsiyet
- Konum
- Meslek
- Eğitim
- İhtiyaçlar
- İlgi Alanları
Araştırmanız sırasında, pazarlama çabalarınız için bir model olarak hizmet etmek üzere ideal müşterinizi yansıtan Persona oluşturmayı düşünebilirsiniz.
4. Rakiplerinizi Tanıyın ve Anlayın
Başarılı olmak için, pazar doygunluğu, sizden farklı olarak ne yaptıkları ve pazardaki güçlü, zayıf yönleri ve avantajları dahil olmak üzere rakiplerinizi iyi anlamanız gerekir. Rakiplerinizin avantajlarından yararlanabileceğiniz zayıf noktalara işaret edecektir. Bu bilgi ile, rakiplerinizin ele almadığı boşlukları dolduran ürün ve hizmetler sunarak kendi işletmenizi veya markanızı farklılaştırabilirsiniz.
Benzersiz satış vaadin nedir? Kendinizi müşterinin yerine koyun. Rakiplerinizin sunduğu teklifler, konum, hedeflenen müşteriler ve pazardaki dezavantajlar gibi şeylere bakın. Tüm ana rakiplerinizin bir listesini yapın. Rakiplerinizin güçlü yanlarını, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirledikten sonra, bunları en çoktan en az tehdit edici olarak sıralayın. Ardından, şirketinizin avantajlarını ve pazarlama konumunu belirleyin.
5. Bulabildiğiniz Kadar Veri Toplayın
Pazarlama analizleri ile bilgi arkadaşınızdır – asla çok fazla veriye sahip olamazsınız. Kullandığınız verilerin güvenilir ve gerçeğe dayalı olması önemlidir, bu nedenle numaralarınızı nereden aldığınıza dikkat edin. Bunlar, bazı saygın iş veri kaynaklarıdır:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
- Ulusal ve Yerel Ticaret Siteleri
- Ticari Dergiler – Odalar – Dernekler
- SWOT Analizleriniz
- Pazar Araştırmaları veya Anketler
6. Bulduğunuz Verilerinizi Analiz Edin
Bulabildiğiniz tüm bilgileri topladıktan ve doğru olduğunu onayladıktan sonra, verileri sizin için yararlı hale getirmek için artık analiz etme vakti geldi. Araştırmanızı size anlamlı gelen bölümlere ayırın, ancak amacınız, hedef pazarınız ve rekabetiniz için olanları dahil etmeye çalışın.
- Sektörünüzün büyüklüğüne ve büyüme oranına genel bir bakış
- İşletmenizin öngörülen pazar payı yüzdesi
- Müşteri satın alma eğilimleri
- Öngörülen büyüme
- Ürün veya hizmetiniz için ne kadar müşteri ödemeye istekli
Bu başlık etrafında filtreleyebilirsiniz.
7. Verileri İşletmenizle İlişkilendirin
Mutlu son… uzun bir çalışma sonrası nihayet tüm çalışmanın karşılığını alma vakti geldi. Pazar analizi oluşturma işini bitirdikten sonra, sizin için gerçekten çalışmasını sağlamanın zamanı geldi. İşinizi geliştirmek için araştırmanızı ve bulgularınızı nerede kullanabileceğinizi araştırmanın vakti geldi. Uygulamak istediğiniz fikirleri yapan başka işletmeler gördünüz mü? Pazarlama stratejilerinizi daha etkili hale getirmenin yolları var mı? gibi sorular sorun kendinize.
Şimdi geldik ulusal veya uluslar arası yapacağınız analizinizde online olarak kullancağınız araçlarda.
Pazar Analizi (Araştırması) Yapabileceğiniz Online Araçlar
Aşağıdaki araçlar sadece pazar analizi yapmanıza yaramaz sosyal medyadan kullanıcı deneyimine anahtar kelimeden davranış analizine kadar birçok noktada araştırma yapmanızı sağlar. Araç ve yaptığı görevleri kısaca açıklamaya çalıştım. Sizin bildiğiniz burada olmayanlar var ise yorumlarda belirtirseniz ekleme yaparım.
Google Trends
İnternet kullanıcılarının, dolayısıyla potansiyel müşterilerinizin günlük olarak en çok neleri aradığı ile ilgili büyük bir kaynak. İnternet’te hangi kelimenin ne sıklıkta nerede arandığını, bu kelimeleri arayanların başka hangi kelimelerle ilgilendiğini ülke ve şehir bazında görebilirsiniz.
Tableau
Tableau, verilerinize ve dosyalarınıza bağlantı sağlayarak, analiz, görselleştirme ve iş zekası ile pazar araştırması sonuçlarınızı görmenize ve anlamanıza yardımcı olan bir veri görselleştirme aracıdır. Renkli grafikler ve tablolarla trendleri ve varyasyonları içeren etkileşimli ve paylaşılabilir bir gösterge tablosu oluşturabilirsiniz.
Ahrefs
Özellikle de SEO çalışanları arasında tercih edilen bir araçtır. Kullanılabilecek anahtar kelimeler ile ilgili fikir sahibi olmanızı sağlar. Topladığı verilerle, rakiplerinizi neye göre arama sonuçlarında yüksekte olduğu ve aynı yükseklikte olmanız için neyin gerektiği konusunda bilgi verir. SEO stratejilerinizi oluşturmanıza yardımcı olur.
Similar Web
Rekabetin ve rakiplerden daha iyi performans göstermenin anahtarı onların neler yaptığını takip etmekten geçiyor. Similar Web’le bunu çok rahat yapabilirsiniz.
Google Keywords
Gözler ruhun aynasıysa, Google Keywords internetin aynasıdır. Bu Google aracı size anahtar kelime arama hacmini, bu anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğunu ve anahtar kelimelerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu gösterir. Tüketicilerin ürünler, kavramlar ve olaylar arasında sahip olduğu zihinsel dernekler hakkında bilgi edinmek isterseniz, burada kolayca bulabilirsiniz. Başlamak için ücretsiz bir AdWords hesabı oluşturmanız gerekir.
Moz
Rakiplerinizin internet sitelerini değerlendirmenizi sağlayabilecek bir araçtır. En iyi SEO taktiklerinden bazılarına hâkim olmanıza yardımcı olabilecek ve pazarlama stratejilerinizi geliştirebilecek bir araçtır.
CrazyEgg
Hotjar benzeri bir araçtır. İnternet sitesindeki ziyaretçilerin davranışlarını izler ve analiz eder. Ziyaretçilerin hangi sayfanın hangi bölgesiyle daha fazla etkileşime girdiği ile ilgili fikir verir. Isı haritası gibi özellikler de mevcuttur.
Social Mention
Social Mention, sosyal medya dünyasında trend olan şeyler hakkında, size koçluk yapan gerçek zamanlı bir arama platformudur. Kullanıcılar tarafından dünyanın her yerinden oluşturulan içeriği tek bir akış içinde toplar. 80’den fazla sosyal medya özelliği ile gücünüzü veya bir markanın Pazar içerisinde görülme olasılığını birçok veri ile görebilirsiniz.
BuiltWith
Bu araç, markanızın eksiklik yaşadığı pazar yönlerini tanımlıyor. Çevrimiçi olarak bazı verileri izler ve bir teknolojinin pazar payındaki kazancı ve kaybı ile ilgili trendleri sizinle paylaşıyor. Kısacası, işinizi ne yöne doğru ilerleteceğiniz konusunda sizi tamamıyla yönlendirebilecek bir araç olduğunu söyleyebiliriz.
Hotjar
Hotjar, özellikle de ısı haritaları oluşturması ile tıklamalar, dokunmalar, kaydırmalar gibi faaliyetlerin analiz edilip görsele dökülmesini sağlayan harika bir araçtır. Oluşturduğu haritalar sayesinde, internet sitelerini ziyaret eden kişilerin taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamanızı ve internet sitesi düzenini buna göre güncellemenizi sağlar. Bu şekilde kendi ziyaretçileriniz için de pazar araştırması yapmış olursunuz.
Think With Google
Think with Google, dijital pazarlama tahminlerine yalnızca Google’ın verileri kullanarak bakar. Üst düzey bilgilerden, hazır istatistiklere ve kullanışlı araçlara kadar her şey içeren bir kaynaktır. Google’ın keşfettiği verileri ve izledikleri trendleri, farklı müşteri davranışlarını, yeni teknolojileri ve sektör trendlerini, ileriye dönük bir bakış açısı ve sahne arkasında yer alan veriler ile birlikte platformlar ve kitleler arasındaki dijital pazarlama yöntemlerine bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Octoparse
Bu araç için web kazıyıcı diyebiliriz. Birçok veri formuna sahiptir. Bir internet sitesindeki tüm içerikleri Microsoft Excel veya HTML formatında indirmenize olanak sağlıyor. Bir nevi yedekleme aracı diyebiliriz. Pazar araştırması için birebir olabilir. En kullanışlı yanı ise, adına düz bir şablona sahip olmayan zorlu veri bloklarına sahip internet sitelerindeki verileri toplaması sağlar.
Consumer Barometre
Bu platform Google tarafından sunulan bir tüketici barometresi. İnternet kullanımı, online alışveriş gibi insanların günlük hayattaki davranışlarıyla ve alışkanlıklarıyla ilgili istatistiklere buradan erişebilirsiniz.
BuzzSumo
Sosyal medyada neyin trend olduğu ile ilgili fikir verebilen bir araçtır. Pazar araştırması ile uğraşanların sosyal medyaya da odaklanması gerektiğini düşünürsek, işe yarayabilecek bir araç.
R Studio
Bazen işlenmemiş verilerle uğraşmak iyi hissettirir. R Studio, biraz kodlama bilgisi gerektirir, ancak size özel istatistiksel analizler oluşturmak için eşsiz bir araçtır. İstatistiksel hesaplama ve grafikler oluşturmanıza olanak sağlar. Bu araç açık kaynaklı bir geliştirme ortamıdır. Açık kaynaklı olması, kullanan veri analizi topluluğu tarafından sürekli olarak iyileştirildiği ve geliştirildiği anlamına gelir.
Survey Monkey
Pazar ve tüketici tercihlerini anlamanıza yardımcı olabilecek anket aracıdır. Müşteri anketlerini bu araç sayesinde oluşturabilirsiniz.
Simply Measured
Bie başka sosyal medya analitik aracı. Birçok sosyal medya mecrası için işe yarar. Örneğin; Twitter için kullanacaksınız. Takipçi dağılımından tutun, izleyici profilleri, anahtar kelimeler, konum tabanlı bilgiler vb gibi bilgileri rapor olarak edinebilmeniz mümkün.
Aytm
Platform dünyanın farklı bölgelerinden 25 milyon kullanıcıya erişim sağlıyor. Bu sayede uygun hedef kitlenize anket göndererek anında fikirlerini alabiliyorsunuz. AYTM ile anket sonuçlarını anında görebilme imkanına sahipsiniz. Üstelik tam demografik bilgiler, kapsamlı istatistikler ve isteğe bağlı çapraz analiz bilgilerini de görebiliyorsunuz.
Wappalyzer
Bu araç, benim de kullandığım favori araçlar arasındadır. Hangi internet sitesine girerseniz, o internet sitesi üzerinde kullanılan teknolojilerle ilgili size bilgiler verir. Benim de yaptığım gibi internet tarayıcınız üzerinde bir eklenti olarak kullanabilirsiniz. Bu aracın pazar araştırması yönü ise rakiplerinizin internet sitelerinde de bu uygulamayı kullanabileceğiniz içindir. Yani rakiplerinizin hangi teknolojileri kullandığını bilmek sizi bir adım ileriye götürebilir. Üstelik tamamen ücretsiz.
Trade Map
Trade Map sitesi, anlaşılır ve kullanıcı dostu sade bir ara yüz ile GTİP kodu bazında ürünlerin dünya piyasalarındaki arz-talep dengesi, talebin yoğun olduğu ülkeler, hangi pazarlarda talebin artmakta olduğu, ortalama ton başına fiyatlar gibi stratejik öngörülerin oluşturmasına yardımcı olacak verilere hızlı erişim imkânı sağlıyor.
Market Access Map
Market Access Map sitesi, 239 ülke ve bölgeden ürün ithal eden 187 ülkede uygulanmakta olan gümrük tarifeleri (ithalat vergileri) ve diğer önlemleri kapsıyor.
Firmalar bu siteyi ürünlerine ait gümrük vergisi oranlarını, tarife kotalarını, anti-damping vergilerini, menşe kurallarını, dış ticaret istatistiklerini bulmak, kendilerini rakiplerle karşılaştırmak veya ticari görüşmelere hazırlanmada bilgi temin etmek için kullanılabilirler.
Click Funnels
Satış sürecinin her adımında trafiğinizi yönlendirmek için önceden tasarlanmış güzel sayfalar ve huniler oluşturun ve bunları “ziyaretçilerden” ürünlerinizden yararlanan gerçek ödeme yapan müşterilere dönüştürecek huniler yapmanızı sağlar.
Product Map
Product Map sitesi, ithalatçılar, ihracatçılar, üreticiler, ticareti destekleme kuruluşları ve uluslararası ticaretle ilgilenen her türlü kuruluşu desteklemek amacıyla ürün tabanlı bilgi sunuyor. Sitedeki tüm Product Map verileri düzenli olarak, uluslararası ticaret istatistikleri ise yıllık olarak güncelleniyor.
Proved
Anket yönetimi ile hedef kitleye ulaşmanızı sağlayan bir diğer uygulama ise Proved. Fikirlerinizi hedef kitleniz üzerinde test etmenize olanak sağlar. Dolayısı ile fikir aşamasında olan, son ürün haline gelmeyen tasarımlarınızı veya işletmeniz ile ilgili ürün veya hizmetlerinizi bu platform üzerinden yazdığınızda platformsize bir anket oluşturuyor ve en uygun kitleye yönlendiriyor.
User Peek
Kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanıcı araştırması, pazarlama ve ürün yönetimi gibi konularda siz arkasındaki nedeni gerçek kullanıcılarla test etmenizi sağlayan bir yazılımdır
Followerwonk
Moz tarafından geliştirilen bir üründür. Twitter takipçileriniz, konumunuz ve nişiniz hakkında bilgi verecektir. Kullanmak için Twitter hesabınızı kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir. Kullanımı ücretsizdir.
Typeform
Bu araç, pazar araştırması için çevrim içi formlar toplamanın yenilikçi bir yoludur.
Sonuç olarak, pazar analizi size pazar ihtiyaçlarını, müşterilerinizi ve rakiplerinizi belirlemenize ve analiz etmenize yardımcı olacak önemli bilgiler sağlar. Pazar analizi ile elde edilen sonuçlar, kapsamlı bir pazara giriş stratejisi ve taktiksel bir eylem planıdır. Bu hizmet, ürün, fiyat, yer ve tutundurma ile tüm pazarlama karmasını kapsayabilir ve potansiyel müşterinize arzu ettiğiniz hedeflere ulaşmada açık ve belirleyici bir yol sağlayacak bir uygulama planının temelini oluşturur.
Haldun Bey merhaba;
Şunu açıkca belirtmeliyim ki marka ve pazarlamaya dahil bilgileri okumayı tek sevdiğim size sizin ki çünkü anlatımınız gerçekten çok iyi tamamen temel seviye olan bir kişi(yani ben) dahi anlayabiliyor.
Teşekkürler
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim Hatice Hanım, faydalı oluyorsam ne mutlu bana.🙏
Pazar analizi nasıl yapılır ile ilgili harika bir içerik olmuş Haldun hocam :)) pazar analiz araçlarınıda paylaşmanız süper olmuş tebrik ediyorum 😊👏
Çok teşekkür ederim Muhittin Bey, faydalı olması dileğiyle.🙏
Yazılarınız ile bizlere marka ve pazarlama konusunda gerçekten ışık tutuyorsunuz, başarılarınızın devamını dilerim…
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim Sezer Bey, faydalı olması dileğiyle. Takip etmeye devam edin, yeni içerikler yolda 😊 🙏
pazar analizi nedir nasıl yapılır konusunu rakiplere oranlar farklı ve detaylı bir bakış açısı ile ele almışsınız. İçeriklerde birde videolu anlatımlar gelse iyi olacak…
Çok teşekkür ederim Pınar Hanım, zamanı gelince videolar için de bir çalışma yapacağım, şimdilik keyifli okumalar. 🙏
Pazar analizi konusunda sizden tam anlamıyla beklediğim bir içerik. ellerinize sağlık hocam.
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim Kadir Bey, faydalı olması dileğiyle.🙏