Marka Kimliği Tasarımı
Marka kimliği tasarımı, bir marka’nın itibarını oluşturan en önemli unsurlardan biri, görsel istikrardır. Bunun sağlanması da, üzerinde logo’nun bulunduğu, marka’yı temsil eden tüm basılı ve dijital evrakların “görsel bütünlük” çerçevesinde üretilmesi ile mümkündür.
Genellikle herkesin aklına ilk etapta logo gelmektedir. Ama logo marka bulmacasının küçük bir parçasıdır. Peki, bir logo tam olarak nedir? Logo bir kişiyi, yeri ya da herhangi birşeyi sembolize eden bir resim koymaktır. Çoğu durumda da bir logo tasarımı iş ya da kurum ile ilişkilidir. Bu herhangi bir işaretleme türü, tipografi, grafik, sembol, hatta bir bayrak olabilir. İyi bir örnek olarak ikonik olarak altın kemerleri McDonald’s ürünü alan herkes görür. Hatta kırmızı ve altın rengi kemerler nedeniyle McDonald’s temsilcisi olduğunu bildiğimizden adını görmemiz bile gerekmez.
Marka kimliği temelde bir şirketin büyük bir yansımasıdır, diğer bir deyişle müşterileri bir bütün olarak görür. Sanat için marka kimliği ile bütünleşmiş önemli bir şirkete örnek olarak Twitter verilebilir. Çünkü twitter ile ilgili bir şeyler tanımlamak için illa logo görmemiz gerekmez. Özetle marka kimliği logodan çok daha önemlidir. Bunun için sadece logonuzun nasıl olduğu ile ilgilenmemeli, bunu kullanabileceğiniz başarılı bir web sitesi ile müşterilerinizi karşılamanız gerekir.
Bu süreçte planlanan ve gerçekleştirilen tüm çalışmalar, bir marka’nın nasıl algılanacağını, nasıl anılacağını, nasıl hatırlanacağını, müşterilerine gösterdiği dışa açılan yüzünün ne derece güven verici – ikna edici olduğunu belirleyen bir ‘itibar’ çalışmasıdır. Bir marka’nın sermayesi, üretimdeki özeni, çalışanların özverisi ve diğer tüm sosyolojik ya da teknik bileşenleri temsil eden ‘marka kimliği’, belirlenen bu ‘itibar’ ile müşterilere ulaştırılır. Günümüzdeki rekabet ortamında, diğerlerinden farklılaşmak-sıyrılmak, başarılı ve sürdürülebilir neticeler elde etmek, burada bahsi geçen “itibar”a yapılan yatırım ile doğru orantılıdır.
Marka’yı kurum içinde ve kurum dışında temsil eden, iç ve dış yazışmalarda kullanılan; temel olarak dosya, antetli kağıt, zarf, kartvizit ile başlayan ve kurumsal kimliği oluşturan -üzerinde logo’nun olduğu- ilgili tüm evraklardan oluşan görsel-kurumsal kimlik takımının, belirlenen teknik kurallar çerçevesinde tasarlanmasıdır.
Bir marka’nın itibarını oluşturan en önemli unsurlardan biri, görsel istikrardır. Bunun sağlanması da, üzerinde logo’nun bulunduğu, marka’yı temsil eden tüm basılı ve dijital evrakların “görsel bütünlük” çerçevesinde üretilmesi ile mümkündür. Marka’ya ait tüm basılı ve dijital alandaki evrakların-dokümanların ebat, renk ve benzeri teknik uygulama kurallarının belirlendiği; üniformadan flamaya, tabeladan web sitesindeki banner uygulamasına kadar, marka’nın yer aldığı her alandaki uygulamaları kapsayan, disipline eden ve kullanımına yönelik ayrıntılı şekilde rehberlik eden “Kurumsal Kimlik Kılavuzu” ile “görsel marka kimliği” tanımlanmış olur.
Kaynak: OKAY, Ayla, Prof. Dr. “Kurum Kimliği”, MediaCat Yayınları, Ankara, 2000 AK, Mehmet, Marka Yönetim Danışmanı, “Kurumsal Kimlik ve İmaj”, Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatlar Dizisi, İstanbul, 1997 HEPKON, Zeliha, Doç. Dr. “Kurumsal Kimlik İnşaasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi.
Sizin de bir marka kimliğine ihtiyacınız varsa ve benimle iletişime geçmek istiyorsanız tıklayınız.