Dünyanın En İkonik Markalarının Konumlandırılması!
Dünyanın En İkonik Markalarının Konumlandırılması! Nasıl olur hadi hep birlikte inceleyelim.
Daha önceki yazı içeriğinde “İkon Marka Olmak Öyle Kolay Değil!” konusuna değinmiştim şimdi bu içeriğin başlığından anlayacağınız üzere ikon markalar kendini nasıl konumlandırıyor onu inceleyeceğiz..
Marka uzmanlarına göre neyin ikonik bir marka oluşturduğunu ve aslında çeşitli ürün ve şirketlerin nasıl ikonik hale geldiğini sorarsanız, her biri muhtemelen farklı bir cevap verecektir. İlginç bir şekilde, dünyanın en ikonik markalarının bir listesini yapmalarını talep ederseniz, aynı olmasa da, seçimlerinin çok benzer olması muhtemeldir.
Nasıl ikonik bir marka olabileceğinizi açıklayan net bir formül yoktur. Süreç uzun, acı verici ve hiç bitmeyen, ama kesinlikle faydalı. İkonik bir durum, markanın fiziksel kullanılabilirliği ile birleştirildiğinde kaçınılmaz olarak ticari başarıya yol açan yüksek zihinsel kullanılabilirliğinin yüksek derecede bir garantisidir.
Bir markanın ikonik mi yoksa “sadece” iyi mi tanınacağını belirleyen bir dizi kriter vardır ve aşağıdaki dört maddenin en önemlisi olduğuna inanıyoruz:
- Geniş, küresel kitlelerle yankı uyandıran içerikler. (mutlaka benzersiz değil)
- Tartışmasız markalaşma güçlü marka varlıklarına dayanarak, bir markayı kolayca tanınabilir ve ayırt edici hale getirmek olmalıdır.
- İkonik markalar, yeni pazar koşullarına uyum sağlarken bile, hem marka stratejilerine hem de görsel kodlarına yıllardır sadık kalır ve gereksiz bir şekilde kendilerini yeniden konumlandırmaz veya yeniden markalamaz.
- İkonik markalar birden fazla pazarda başarılıdır ve genellikle kendi kategorilerinde pazar liderleri arasındadır.
İçindekiler
En ikonik markalardan bir kaçını inceleyelim mi?
Nike
Nike, misyonunu “dünyadaki her sporcuya ilham ve yenilik getirmek” olarak tanımlayarak “bedeniniz varsa, bir sporcunuz olursunuz” mottosuyla hareket eder. Marka yıllardır sürekli olarak büyüklüğe ulaşmak için zayıflığın üstesinden gelme hikayesini anlatıyor. Bu hikayedeki ana halter erteleme, irade yoksunluğu ve tembellik eksikliği, kazanmanın tanımı bir kupa elde etmek değil, vazgeçmeyecek kadar kalıcı olmaktır (“Herkes durmak için bahane bulabilir. Devam etmek için bir neden bulun” ).
Nike’ın herkese sporcu muamelesi yapma ve yetenekler ve performanstan ziyade tutuma odaklanma stratejisi, markanın mesajı daha geniş bir kitleye ulaştırmasına ve marka cazibesini profesyonel sporculardan normal insanlara genişletmesine izin verdi. Bu demokratik yaklaşımın, şirketin 1980’lerin sonlarında krizden kurtulmasının ve o zamandan beri pazar lideri olmasının ana nedenlerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Nike’ın hem spor yapmak hem de gündelik giyim için tercih edilen marka olarak algılanmasına yardımcı olarak, artan atletizm eğilimine katkıda bulundu.
Lego
Lego , Disney gibi, hem çocuklar hem de ebeveynleri tarafından beğenilen bir markadır. Disney ebeveynler arasında oldukça nostaljik duygular uyandırırken, Lego bakıcı olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Marka, çocukların el becerileri, mekansal zeka, yenilikçilik ve hatta sözel ve sosyal becerilerini (başkalarıyla oynarken) geliştirmelerine yardımcı oluyor. Onlara meydan okuyor ve eğlenirken öğrenmelerini sağlıyor. Bu da ebeveynleri Lego’yu seçerken çocuklarına aldıklarını hissettiriyor.
Lego’nun “yarının inşaatçılarına ilham verme ve geliştirme” misyonu ve marka değerleri: tüm marka faaliyetlerine gömülü olan hayal gücü, yaratıcılık, eğlence, öğrenme, bakım ve kalite, Lego’nun çocukların yaratıcılığını geliştirmeye ve teşvik etmeye gerçekten kararlı olduğunu kanıtlıyor.
Lego, marka stratejisi, ürün geliştirme, pazarlama, dijital strateji ve lisanslama ortaklıkları da dahil olmak üzere şirketin yaptığı her şeyin merkezinde yer alan az sayıdaki markadan biridir. Markanın söyledikleri ile yaptıkları arasında hiçbir bağlantı yoktur ve stratejisinin yürütülmesinde herhangi bir tutarsızlık bulmak zordur. Lego’nun ticari başarısının temellerinden biri, lisanslama ortaklarına ilişkin dikkatli seçim sürecidir; yalnızca katı kriterleri karşılayan mülkler Lego ile ortak olabilir. Bunlar arasından bir kaçı Angry Birds, Harry Potter, Star Wars ve The Simpsons yer alıyor.
Jack Daniels
Jack Daniel’in Amerikan viskisi olarak nitelendirilmesi için yasal gereklilikleri yerine getirmesine rağmen , Brown-Forman (markanın sahibi) tarafından Tennessee viski olarak pazarlanmaktadır. 1864’ten beri Tennessee, Lynchburg’daki Jack Daniel Distillery’de üretildi ve üretim sürecinin hiçbir zaman değiştirilmediği gerçeğiyle gurur duyuyor.
Jack Daniel’ın marka stratejisi iki temel değer etrafında dönmektedir: özgünlük ve bağımsızlık. Marka değeri, Lynchburg, Jack Daniel’un kendisi, arkadaşları ve çalışanları hakkındaki hikayelere özel bir vurgu ile öncelikle mirasına dayanmaktadır.
Jack Daniel’ın iletişim stratejisini diğer viskilerin kullandığı yaklaşımdan ayıran şey, onun sıcak, esprili ve iddiasız ses tonudur. Bu, Jack Daniel’s’ı en büyük rakibi Johnnie Walker ile karşılaştırırken özellikle belirgindir. Her ikisi de mirasını vurgulayan erkeksi markalar. Bununla birlikte, Johnnie Walker, markasında daha sofistike, lüks ve uluslararası bir karakter taşıyor, Jack Daniel’s ise kendisini çok ciddiye almıyor ve kendisini Lynchburg kökeniyle gururlandıran daha yeryüzünde ve humbler bir kişilik oluşturuyor.
* Nike, Lego ve Jack Daniel’lar dünyadaki en ikonik markalardan üçü. Hepsi küresel kitle kitlelerini çekebilecek, dünya standartlarında, farklı markaları kullanabilecek, marka stratejilerini veya görsel marka kodlarını on yıllardır değiştiremeyecek ve sonuç olarak kategorilerinde pazar liderleri olacak şekilde konumlandırıldı.
Markanızı doğru bir konumlandırma ile ikonik bir marka olarak şekillendirmek istiyor ve bu konuda destek almak istiyorsanız hemen iletişime geçin gerekli adımları birlikte atalım.