Google ile Dünya Starı Olmak: Aleyna Tilki
Markalaşma çerçevesinden Aleyna Tilki ile pazarlama dersleri. İlk ders: Google’a “dünya starı” yazınca çıkmak!
Öncelikle bilen var bilmeyen var/mı bilmiyorum ama kısaca özet geçmek isterim. Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Milton Sorotta tarafından üretilen isim 1 ve onun ardından devam eden 1000 sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı belirtmeye yarayan matematiksel bir terimdir googol.
Biraz sıkıcı gibi gelebilir ama teorik önemli, google yapay zekasının nasıl çalıştığını ve şuanki halini de konuşacağız, en eğlenceli yanı ise Aleyna Tilki örneğiyle. Kısaca Google artık eskisi gibi değil arkada çalışan yapay zeka sistemi var. Evet bazı taktikler ile web sayfanızı, markanızı bir kelime ve ya içerikle özdeşleştirip en öne getirebilirsiniz.
Google yapay zekasını bir analoji ile anlayalım mı? Ne dersiniz? Google’ı bir küçük çocuk olarak ele alın çünkü her ne kadar bilgili olsada hala bazı şeyleri kavrayamıyor. Bu çocuğun öğretmeniymiş gibi yapıyorsunuz ve bişeyler anlatıyorsunuz sizi dinlemeye başlıyor. 1 bakıyor, 2 bakıyor, 3 bakıyor aynı konu hakkında farklı şeyleri söyleyip duruyorsunuz. Sonra bu çocuk dışarda oynarken arkadaşı bişey soruyor çocukta sizden öğrendiği bilgiyi anlatıyor ve bilgiyi sizden öğrendiğini söylüyor. Hayatının geri kalan kısmında bu konu ile ilgili bir soru geldiğinde sizden öğrendiğini söyleyip size yönlendiriyor. Tabii bilgi konusundan sizden daha yetkin biri gelip bu çocuğu eğitmediyse. Şimdi en önemli noktaya geldik! Peki gerçekten o konuda bilgili değilde o konuda yetkinmiş gibi davrandığını düşünün, ne yapacak çocuk? Sürekli sürekli duyduğunu doğru zannedecek. Bunun çok güzel bir örneğini Google CEO’su Sundar Pichai anlatıyor. Videoyu izleyince hatırlayacak ve Google’ın nasıl çalıştığını öğreneceksiniz. Merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin.
Geçtiğimiz günlerde, Aleyna Tilki Instagram hesabında bir paylaşım yaptı. Paylaşımda Google arama motorunda yapılan bir aramanın sonucunu ve Aleyna’nın üzerine yazdığı ufak notu görüyoruz: “Dünya starı” yazılıp aratılmış, görsel olarak Aleyna Tilki’nin röportajlarından fotoğrafları çıkmış ve kendisi de bunu “Google’da ‘dünya starı’ yazınca direkt benim çıkmam” notunu düşerek paylaşmıştı… Peki dünya starı oldu mu?
Google, ‘dünya starı kimdir’ sorusuna cevap olarak Aleyna Tilki’nin fotoğraflarını getirmiyor, bu kavramın kullanıldığı haberler ve içerikler hep Aleyna Tilki’yi içerdiği ve fotoğraf olarak da onun fotoğrafı kullanıldığı için Aleyna’yı getiriyor.
Nitekim Google, böyle subjektif bir soruya cevap verebilecek beceride de değil. Algoritma, algoritmalığına devam ediyor o kadar.
‘Dünya starı’ aramasının sonuçlarına bakıp biraz göz gezdirince, Aleyna Tilki’nin verdiği röportajlarla karşılaştım. Başlıklar aşağı yukarı şu şekilde:
- “Yarı dünya starı oldum”
- “30 yaşımda dünya starı olacağım”
- “30 yaşıma kadar dünya starı olmazsam…” Bunların tamamı ve daha fazlası Aleyna Tilki’nin verdiği röportajları içeren haberlerin başlıkları. Bir bu kadar da “Aleyna Tilki, dünya starı olur mu?” gibi köşe yazısı veya yorum yazıları var hepsi bu… Kimse Aleyna Tilki’ye “Sen dünya starısın” dememiş. Google da demiyor esasen. ( *)
Bir konuda yetkinliğiniz insanların sizin için ne söylediği ile ilgilidir. Marklaşma açısından da böyle, sizin çok sayıda takipçiniz olması, en önde çıkmanız aslında bişey ifade etmiyor. Bırakın dünyayı Türkiye’de bile bana en iyi pop sanatçıları sayın dediğimde emin ilk 5 ‘de bile yer alamayacaktır.
Yapılan bir ankette Aleyna Tilki için insanlar gerçekte ne mi söylüyor.
Şunu da söylemeden geçemeyeciğim PR anlamında güzel bir taktik.
Yiğidi öldür hakkını yeme demişler…
(*) Kaynak: milliyet.com.tr
Güzel bir strateji.
Çok teşekkür ederim.🙂
tebrikler.
Thanks for your comment.
Maintain the spectacular job !! Lovin’ it! Nice writing.
Thank you so much.