Mantık’sız İmkan’sız
Dünya mantıksızlık üzerine kuruludur, tüm gelişmeler, tüm yenilikler önce mantıksız dediğimiz şeylerin gerçekleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Dünya mantıksızlık üzerine kuruludur, tüm gelişmeler, tüm yenilikler önce mantıksız dediğimiz şeylerin gerçekleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Takipçisi olduğum ve gerçekten hayatımın değişmesine katkı sağlayan TEDx Samsun’da gerçekleştirildi ve şahsen katılma fırsatı buldum. “Mantık’sız İmkan’sız”, TEDx kurulduğundan itibaren belkide bu sihirli başlığın altını doldurmaya çalışıyor. İmkansız denilen şeylerin dünyayı ne kadar etkilediğini, bazılarının mantıksız dediği şeylerden çıkan bir buluşla nice hayatların değiştirdiğini anlatıyor ve anlatmaya devam edecek.
En önemlisi, “Dünyayı sen mi kurutaracaksın” diyenlere “biz” diyebilmek için, aramızdan birilerini dünyayı değiştireceğine inandırarak, güç katarak birlikte bir şeyleri değiştirebilme umudu ile devam ediyor.
İmkansız, dedi gurur. Riskli, dedi tecrübe. Manasız, dedi mantık. Yine de denemeye değer, dedi kalp. *
Sözcükler çok önemlidir özellikle de taşıdıkları anlamlar o yüzden kelimelerin anlamlarına bir bakalım.
Mantık: Doğru, akla uygun düşünme yetisi ve yolu. Akıl yürütmede, düşüncede doğruluk, düzgünlük, tutarlılık.
Mantıksız: Akla, mantığa aykırı olan. Akla, mantığa uygun davranmayan (kimse).
İmkan: Olanak. Yararlanılan uygun şart veya durum, olanak.
İmkansız: Olanaksız.
‘Mantık’ tanımında bir sıkıntı yok gibi görünsede yazının devamında bu tercihi size bırakacağım. ‘Mantıksız’ tanımında, akla, mantığa aykırı olan. Akla, mantığa uygun davranmayan kimseye ne diyoruz 🙂 Ama onlar yok mu onlar…
Mesela iki arkadaş bir kafede oturuyor ve kahvelerini içerken arkadaşlardan biri “Düşünsene şimdi ucan arabamız olsa trafiğe takılmadan eve gitsek, off kim çekecek o yolu” diyerek kısa ama büyük bir hayal kursa diğer arkadaşı gülerek “olur mu be öyle şey o ancak filmlerde olur” diye karşılık verdiğini düşünün. Şimdi şunun cevabını verin filmlerde olan bir çok şey şu an gerçekleşmedi mi?
Hayatımızın tüm evrelerinde eş seçerken, iş seçerken, eleman seçerken, ihtiyacımız olan bir şeyleri alırken hep mantık ararız. Acaba bana uygun mu? Çalışma şartlarıma ne kadar uyar? kısaca; Huyu huyuma, suyu suyuma ne kadar uygun?. Artık bu bitti! Şu an kullandığınız tüm hayatınızı kolaylaştıran mecralar, cihazlar, ilaçlar v.b. girişimcilerin cesur davranmasıyla, kalıpların dışına çıkma cesaretinde bulunmaları sayesinde varlar.
Örneğin, Walt Disney (Disney), Oprah Winfrey (Oprah Winfrey Show), Steve Jobs (Apple), Bill Gates(Microsoft), Mark Elliot Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba) , Ingvar Kamprad (IKEA), Howard Schultz (Starbucks) hayatlarına bir bakın belgesellerini izleyin hepsi inanılmaz zorlu süreçlerden geçerek olmazı, yapılmaz, mantıksız, imkansız denilenleri gerçekleştirmediler mi?
Mantıklı insan dünyanına sıradan basma kalıp kurullarına ayak uydurmaya çalışır, mantıklı olmayan insan ise dünyayı kendine uydurmaya çabalar. Bu sürecin çok zor olduğunun farkındandır ama * ‘kalp denemeye değer’’ der ve başarı kaçınılmaz olur.
İmkansızlık üzerine çokta fazla bişey yazmadığımın farkındayım çünkü W. J. Cameron’nun şu sözünün gayet iyi tanımladığını düşünüyorum; “Para, asla bir fikri harekete geçirmez; parayı harekete geçiren fikirdir.”
Hayal edin, mantıklıları mantıksız yapın, mümkün kılın, inanın, çalışın ve gerçekleşmesini izleyin. İmkan zaten gelecektir.